بیوگرافی فریدون فرخزاد در سالروز ترور +فیلم سخنرانی وی قبل از ترور
فریدون فرخزاد در ۱۵ مهر ۱۳۱۷در چهار راه گمرک تهران در خانوادهای هنرمند چشم به جهان گشود. ابتدا در دبستان رازی و سپس در دبیرستان دارالفنون تحصیل کرد. فرخزاد در مونیخ، وین و برلین حقوق سیاسی خواند. تز دکترایش را دربارهی تاثیر عقاید مارکس برکلسیا و حکومت آلمان شرقی نوشت و با درجه (M.A) از دانشگاه مونیخ فارغ التحصیل شد.
فریدون فرخزاد که همچون خواهرانش(فروغ و پوران از طبع شاعری بهرهور بود به دو زبان آلمانی و فارسی اشعاری دارد. در سال ۱۹۶۳اشعار آلمانی اش ، از طرف ناشرین بزرگ کتاب آلمان بعنوان بهترین اشعار سال برنده جایزه شد و در کتابی که همه ساله منتشر میگردید آثار فریدون فرخزاد در ردیف ده شاعر و نویسندهی سال چاپ شد. در سال ۱۹۶۴ اولین دیوان شعرفریدون بنام (زمانی دیگر) به زبان آلمانی انتشار یافت و جایزهی ادبیات را گرفت.
شعری که فریدون دربارهی برلین سرود جایزهی ادبیات برلین را گرفت. وی عضو آکادمی ادبیات جوانان مونیخ بود. در سال ۱۹۶۶به رادیو تلویزیون مونیخ راه یافت. در ۱۹۶۷روی موزیک فولکور ایران موزیک مدرن ساخت و با این موزیک به فستیوال موزیک اینسبورگ اطریش راه یافت وجایزهی اول را دریافت کرد.
بس از بازگشت به ايران تهيه واجرا و کارگردانی شوی ميخک نقره ای او را به شهرت و محبوبيت رساند. او يک شومن و مجری برنامههای تفريحی بود.
فرخ زاد با عنوان بازيگر در فيلم «عشق من وين» ساختهی دکتر هوشنگ الهياری، که به زبان آلمانی و در اتریش ساخته شد، در نقش يک معلم متعصب مذهبی بازی خوبی ارائه داد.
بعد از استقرار جمهوری اسلامی فرخزاد به صف مبارزان گرويد و مانند میليونها ايرانی دیگر مجبور به ترک سرزمينش شد.
فرخزاد مدتی در لوس آنجلس زندگی کرد. شرايط اين محيط بسيار آزارش می داد و بر علیه بی تفاوتی بسیاری از لوس آنجلس نشین ها موضع گرفت. در سال ۱۹۸۹ مجموعه شعری به عنوان «در نهايت، جمله ی آغاز است، عشق!» به چاپ رساند. در مقدمه کتاب می نويسد: «اين جا شهر نيست، جنگل است، شوره زار است، کوير است، مرداب است، بوی تعفن آن جهان را پر کرده است، خجالت می کشم که چاپ اول کتابم در لس آنجلس منتشر می شود…»!
شوهای فرخزاد، به ویژه پس از انقلاب ۱۳۵۷ تریبونی برای افشای سران جمهوری اسلامی بود. او در این شوها، توجه ایرانیان را به ستمی که بر آنان و میهنشان رفته است جلب میکرد. در سخنرانی خود در آلبرت هال لندن که یکی از تندترین شوهای سیاسی – هنریاش بود بنیادهای خرافه پروری و تحمیق حکومت اسلامی در ایران را به باد انتقاد گرفت.
فریدون فرخزاد در ۶ اوت ۱۹۹۲ (۱۶ مرداد ۱۳۷۱) در آپارتمان محل سکونتش در شهر بن آلمان به دست افراد ناشناسی – که بسیاری بر آن هستند ماموران وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی بوده اند – با ۱۷ ضربه کارد سلاخی شد. فریدون در شهر بن آلمان در حضور هزاران نفر از دوستدارانش به خاک سپرده شد.
بر مزارش یکی از سرودههایش نقش بسته است؛
«اینک از عشق پاک پاکم من
گر چه خاکی درون خاکم من»